Hangrögzítő készülékekről bővebben

Hangrögzítők:

Mai világunkban világunkban már a rögzítések is digitálisan, digitális adathordozókra történnek. A digitális hangfelvételek élettartama korlátlan. Természetesen ez nagymértékben függ az adathordozó minőségétől és milyenségétől. Az adatok mennyisége függ a tárolókapacitástól, de minden esetben többszöröse egy hagyományos hangszalag tárolókapacitásának.

Hangrögzítő készülékekAz általánosságban elterjedt mini hangrögzítők, hangfelvevők, diktafonok rögzítési ideje 20 órától egészen az 500-600 óráig terjed. Memóriabővítés esetén – ami SD vagy MicroSD kártyával történhet – ez az idő a több ezer óra rögzítési idő kapacitásra is bővíthető.

Az ilyen adatmennyiséget szerkeszteni,visszahallgatni, kezelni, másolni kényelmi szempontokból már nem a felvevőkészüléken szoktuk, hanem USB csatlakozó segítségével a felvett anyagot számítógépre másolva archiváljuk és azon keresztül végezzük a szükséges műveleteket. Nagyobb memóriakapacitású mini hangrögzítők esetében, ahol lehetőség van akár több ezer órányi hanganyag felvételére, ott érdemes VOX (hangra aktiválódó) rendszert alkalmazni, hogy a felesleges üresjárati perceket vagy akár órákat feleslegesen ne kelljen visszahallgatnunk a mini hangrögzítőn, vagy az üresjárati idővel ne foglaljunk annak memóriáját.

A mini hangrögzítők működését két csoportra bonthatjuk, az egyik a VOX rendszer, ami automatikusan hangra aktiválva (mint a kameráknál a mozgásérzékelés) indul a felvétel, és a hang megszűnésekor egy bizonyos kitartási idő elteltével a felvétel automatikusan lekapcsol, majd figyelő-készenléti állapotba lép a készülék. A másik a direkt felvételi mód, amikor nyomógomb megnyomásával aktiváljuk a felvételt és ez addig rögzít, ameddig meg nem telik a mini hangrögzítő memóriája vagy ameddig le nem merül a hangrögzítő eleme.

Rejtett mini hangrögzítők poloska bővítési lehetőségei:

Vannak esetek amikor a hangrögzítő mikrofonjának érzékenysége nem megfelelő. Ezalatt gondolunk a mikrofon érzéketlenségére vagy a nem megfelelő felvételi minőségre. Ezt a hibát olyan hangrögzítők esetében tudjuk orvosolni, ahol lehetőség van úgynevezett külső mini-mikrofon csatlakoztatására. Külső mini-mikrofon lehet AGC (automatic gain control) áramkörrel felszerelve, utóbbi zajos környezetben rendkívül hasznos, mert a bejövő jelet annak erősségének függvényében szabályozza. Hangos, esetenként torz jelet csillapítja, a gyenge jeleket erősíti. A standard mikrofonok csatlakoztatása esetén minőségbeli növekedést nem tudunk elérni, mindössze a mikrofon térbeli, fizikai helyzetét tudjuk pontosan pozicionálni.

Szaküzlet: H-2120, Dunakeszi, Fő u.115.
Tel.: +36 20 399 1387, +36 20 925 2406
E-mail: info@poloska.com