Lehallgatás módszerei: védekezés

Ismerje meg a lehallgatás elleni védekezés lehetőségeit.

Ne hívja fel gyanújára a figyelmet! Soha ne próbálja a vélt lehallgatók értésére adni, hogy tud a dologról, lehallgatásra gyanakszik! Az ilyen magatartás a későbbiekben rendkívül megnehezítheti, hogy gyanúját beigazolja, vagy éppen kizárja. Ugyanez igaz olyan avatottabb ügyfelekre is, akiknek konkrét gyanúja nincs, viszont előrelátó módon tesznek és gondolnak a megelőzésre.

Saját eszközön keresztüli lehallgatás

Saját eszközön keresztüli lehallgatásNapjainkban gyakran alkalmazott, a helyiségbe történő bejutást nem igénylő, a legkevésbé  lebukásmentes módszer.

Elég belegondolni, hogy a szükséges mikrofon és kamera már jelen van telefonjainkban, laptopunkban, kaputelefonunkban is. Minek vinnének poloskát oda, ahol már van egy… Elég távolról meghekkelni a készüléket, máris akkor hallgatóznak-nézelődnek, amikor kedvük tartja. Fontos: A fenti módszer kedvelt változata, hogy a megfigyelni szándékolt személy ajándékba kap egy kémprogrammal megspékelt telefont vagy laptopot. Onnantól titokban szabadon garázdálkodhatnak!

Védekezés: Mindenekelőtt rezsimintézkedések. Ne használjunk mástól kapott telefont, elődünktől megörökölt céges számítógépet! Bizalmas tárgyalások alatt ne legyen a helyiségben webkamera, laptop, okostelefon. A lehallgatásmentesítést végző szakember kötelessége ezekre felhívni a figyelmet. Kötelező az elengedhetetlenül szükséges eszközök egyedi ellenőrzése, biztonságossá tétele. Például egy visszajelző áramkör beépítése a mikrofonok és kamerák tápellátásába.

 

Telefon lehallgató készülék

TelefonlehallgatásHétpecsétes titkainkat, stratégiai céges ügyeinket ne telefonon intézzük!

Annyival azért árnyalom a képet, hogy egy mai mobiltelefon, olcsó eszközökkel, házi eszközökkel nem lehallgatható, feltéve ha nem tartozik a fenti „kémprogrammal dúsított” kategóriába. Viszonylag könnyen lehallgathatóak voltak a vezetékes telefonok, és az NMT450 (06-60) telefonok. Találkoztunk olyan esettel is, hogy a kapcsolatokat térképezték fel oly módon, hogy egy előfizetői flottás előfizető híváslistáját szerezték meg a flotta tulajdonosától…

Védekezés: Saját beszerzésű telefon. Ha nincs szükségünk internetre, akkor internet képtelen „butatelefon”. Ha nem mi vagyunk az előfizetők, a telefontársasággal szerződött tulajdonos beleláthat híváslistánkba, legyen az cég, volt partner vagy üzlettárs. Ha információink forintosítható értéke több 10 millió, vagy e feletti, akkor ne tárgyaljunk telefonon stratégiai fontosságú dolgokról!

 

Ha nem megy személyesen a megbeszélés, használjon DTBK-rendszert!

Rádiós lehallgatók, poloskák

Rádiós lehallgatók – poloskákFelépítésük a csupán néhány tranzisztort tartalmazó egyszerű FM adóktól, a felderítést megnehezítendő mikroprocesszor-vezérelt szórt spektrumú, vagy távvezérelhető készülékekig terjed.

Lehetnek néhány órás, néhány hetes üzemidőt biztosító elemes készülékek, vagy korlátlan üzemidejű hálózatról táplált eszközök egyaránt. Méretük akár néhány milliméteresre csökkenthető az áramkörök miniatürizálásával. Hatótávolságuk a néhány métertől, a több száz méteres tartományig terjedhet. Ide tartozik a gyakran külön csoportba sorolt GSM poloska is. Ezeknél a hatótávolság ugyan korlátlan, mégis az elkövető kétélű fegyvert használ, mert a vevő telefon gyakran mozog együtt, a hallgatózó saját nevén levő telefonnal, amelyből személye megállapítható.

Falon keresztüli lehallgatás

Falon keresztüli lehallgatásSzaknyelven kontakt-mikrofonos (falmikrofon, sztetoszkóp mikrofon) lehallgatásnak nevezzük. Az eljárást akkor alkalmazzák, ha a megfigyelni szándékolt helyiségbe való bejutást nem tudták megoldani, vagy a helyiségben várható lehallgató eszközök keresése, viszont a lehallgatáshoz rendelkezésre áll egy falszomszédos helyiség. Figyelem, a falszomszédot három dimenzióban értjük, tehát alul-felül is! Ekkor egy vagy több kontakt-mikrofont szerelnek a falra, a falba, vagy az átmenő épületgépészeti csőhálózat elemeire. Igen, egy fűtés-vízvezetékcsövön, vagy egy légtechnikai csövön keresztül is lehallgathatóvá válunk. A korszerű erősítőrendszerek képesek kiszűrni a monoton zavaró hangokat. Használják akkor is, ha felületes lehallgatás elleni védekezésre számítanak.

Védekezés: Fontos helyiségeinket körkörösen védjük, beleértve ebbe a mellékhelyiségeket is. Ezekkel az eszközökkel szemben esélye sincs, egy csavarhúzóval konnektort szétszerelgető amatőrnek. Amennyiben a szomszéd helyiség más tulajdona vagy bérleménye, akkor kompromisszumos megoldást jelenthet akusztikus zavaró berendezések használata, amelyek random zavarásukkal teszik használhatatlanná a kontakt-lehallgatókat.

 

Iránymikrofonos, más néven hangpuskás lehallgatás

Iránymikrofonos, más néven hangpuskás lehallgatásKültéren alkalmazzák beszélgetések megfigyelésére. A működése nem kiszámítható, mert bármi bekerülhet a beszélgetők és a hangpuska közé, a hangcsatornába. Ez lehet egy betévedő idegen, sőt akár egy énekesmadár is. Hosszas utólagos hangszűrési eljárásokat igényel. Helyiségek lehallgatására csak saját felelőtlen viselkedésünk mellett alkalmas, ha mondjuk nyitott ablak mellett tárgyalunk, és erre volt ideje felkészülni a hallgatózóknak. Inkább a filmekben működik, akit ez a lehallgatási technika mélyebben érdekel a Magánbeszélgetés (The conversation) című film kihagyhatatlan.

Védekezés: Alapvető biztonsági szabályok betartása, csukott ablak, kültéri beszélgetéseinknél meg figyeljük a közelünkbe tartózkodókat, válasszunk zajos környezetet.

 

Senki ne gondolja, hogy az interneten beszerezhető néhány tízezer vagy százezer forintos eszközökkel ez lehetséges…

Lézeres lehallgatás

Lézeres lehallgatásAz ablaküveg által közvetített rezgéseket alakítják hanggá, amit egy lézersugárral tapogatnak le. Kizárólag ott nyert létjogosultságot, ahol szigorú rezsimintézkedések, és rendszeres TSCM (lehallgatás elleni védekezés) miatt, lehetetlennek tartották a helyiségbe való bejutást, és még falszomszédság sem jöhetett szóba. Ilyenek pl. a követségek, vagy más kiemelten védett objektumok. Az így nyert hang (hasznos jel) kisebb a környezeti zajoknál, a környezeti zajokat több hagyományos mikrofonnal is rögzítik, majd számítógépes rendszerekkel igyekeznek értékelhető hangot varázsolni. A polgári életben nem jellemző az alkalmazása.

Védekezés: Akusztikus zavaró berendezés az ablak üvegrétegei közé, az ablakok speciális kialakítása.

 

Szaküzlet: H-2120, Dunakeszi, Fő u.115.
Tel.: +36 20 399 1387, +36 20 925 2406
E-mail: info@poloska.com